Hem > Mat, Reflektioner > Äta bort migränen?!?

Äta bort migränen?!?

Nej, det handlar tyvärr inte om att ohämmat hänge sig åt den femte dödssynden –  frosseri – som om vore livet ett enda långt fredagsmys. Snarare tvärtom. Det är en diet där allt jag tidigare förknippat med att unna mig någonting skoningslöst plockas bort. När jag fick höra talas om detta tyckte jag att det var det dummaste jag hört! Jag vet minsann varför jag får migrän; hormoner, värme, kyla & stress. Hur ska en diet fixa det?!? Det skulle visa sig att det gick alldeles utmärkt. 

Jag får en bok av mamma: ”Fri från migrän”. Signerad av författare Kristina Ahlström och allt. Spännande tycker jag som lidit av migrän i närmare 20 år. Tills jag läser baksidan. Det handlar om kosten! Idiotiskt tänker jag eftersom det funkar såhär för mig:

En middag med massa härliga vänner en fredagskväll efter en stressig arbetsvecka & PMS = migrän mitt i allt ihop.

En fantastisk men kall och blåsig dag på skidor och snowboard med familjen = migrän när jag kommer in i värmen igen.

Och så håller det på… Jag ställer irriterat boken i hyllan och glömmer bort den.

Två år senare får jag en serie migränanfall från helvetet. Då plockar jag fram boken. Ok. Det handlar om GI. Om att hålla en jämn och stabil blodsockernivå. Så vad är det värsta som kan hända om jag följer dieten? Att jag äter bättre. Och i bästa fall blir jag fri från migrän. Jag har alltså inte så mycket att förlora, så jag sätter igång. Det är bara till att rensa i skåp och lådor och bli av med alla halvfabrikat och sockerstinna produkter samt att få med MYCKET mer grönsaker och frukter på inköpslistan liksom nya bra alternativ till snabba kolhydrater och sötsaker. Det finns! Jag lovar.

Efter två veckor med GI-kost där den största förändringen för mig är tillägget av 3 nyttiga mellanmål per dag, t.ex. en jävla morot, om jag får lov att citera min käre bror, slutar migränen och jag har inte haft ett anfall sedan i början på november! En positiv bieffekt är att jag, trots att jag äter oftare än någonsin, dessutom har gått ner i vikt.

Hur hänger migränen ihop med dieten? Man vet inte exakt vad som orsaker migrän, men man vet att vissa blodkärl i hjärnan drar ihop sig för att sedan utvidga sig under ett anfall. Boken ”Fri från migrän” hänvisar till professor Rodolfo Low som har redovisat en metod och en teori om att migrän är en sorts omvänd diabetes och att man slipper migränanfall om man håller blodsockret stabilt.

Men varför fick jag då migrän, nästan utan undantag, vid PMS & mens om allt har med kosten och blodsockernivån att göra? Jo, förutom att jag blir lättretlig, hyperkänslosam och deppig så får jag ett enormt sug efter sötsaker och eftersom det är så synd om mig under dessa perioder är jag ju mer värd än någonsin att unna mig något. Eller snarare unna mig massor, om man ska vara ärlig.
Lite samma gäller vid stress. Mattiderna blir förskjutna, glöms bort, och den där gamla torra kanelbullen som ligger och dammar i fikarummet känns helt plötsligt som det perfekta mellanmålet…

Det är så skönt att slippa migränen! Det är bara att vara kreativ med lämpliga mellanmål att ha med mig och alternativa, långsamma kolhydrater för att hålla blodsockernivån i schack. Lite omständigt, men så fort någonting blir en vana går det på rutin. Nu ska jag djupdyka i kostens värd! Kan man bli av med migrän måste det ju gå att lösa andra problem också. 🙂

Tro’t om ni vill, men för mig har detta blivit en räddare i nöden! /Ylva.

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. april 29, 2019 kl. 8:12 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: