Hem > Mat, Reflektioner > Afrodisiakum, läkemedel och smakförhöjare – 3i1 och mer piff i vardagen helt enkelt!

Afrodisiakum, läkemedel och smakförhöjare – 3i1 och mer piff i vardagen helt enkelt!

Kinna skymtar bakom schersminen och mina gröna örter står på trappan

Kinna skymtar bakom schersminen och mina örter på trappan

 

Det är konstigt vad man blir lycklig av nuförtiden… Ett välfyllt kylskåp, ett nysvabbat golv (som någon annan helst har svabbat) eller härliga dofter. Favoriten bland växterna i koloniträdgården är t.ex. den otroligt gott doftande och vackert blommande trädgårdsschersminen. (Tack Kinna för att du identifierade den åt mig!). Åh vad jag längtar till våren när jag tänker på denna underbara buske! Något annat som ger mig en känsla av välbehag är de väldoftande örter jag har planterat i krukor och placerat på trappen. Japp. Det är bara att konstatera. Jag har blivit tant!

Tydligen är det så att vi har svårt att minnas vår barndom förutom genom lukter som tydligen väcker dessa dolda minnen till liv. Personer som deltog i ett test upplevde också en starkare känsla av att förflyttas i tid och rum när ett luktminne aktiverades. Exempelvis fick många deltagare, när de fick kaneldoften i näsan, plötsligt känslan av att de var barn på nytt och befann sig hemma hos sina far- eller morföräldrar. Inget doftar som mormors bak… 😉

I litteraturen har detta fenomen bl.a. beskrivits av Marcel Proust i romansviten På spaning efter den tid som flytt där berättaren översköljs av en flod av minnen när han råkar smaka på en madeleinekaka doppad i lindblomsté. Ny forskning tyder på att personliga luktminnen faktiskt formas tidigare i livet än syn- som hörselrelaterade minnen.

Efter SPISA örtevent som jag var värdinna för på Way Cup förra veckan började jag fundera på varför jag tycker det känns så lyxigt och speciellt med färska örter i matlagningen. Inte minst efter Gertrud Marks presentation av örterna. Att bara doften i sig aktiverar något hos oss är helt klart, men örterna aktiverar faktiskt nästan alla sinnen; syn, smak, doft, känsel och till och med själen. (Japp, jag vet att själen inte är ett sinne). Vad gäller smaken stod Paul Svensson för matlagningen för kvällen. Välkomponerat och otroligt gott som vanligt. Allt piffat med färska örter såklart.

Riktigt snygga goodibags och Paul i full gång med preppningen inför middagen

Riktigt snygga goodibags och Paul i full gång med preppningen inför middagen

 

Gertrud berättade att det var de kristna munkarna som tog med sig örter och nyttoväxter till Norden. Här anlade de örtagårdar och undervisade på klostren. Kunskapen spred sig snabbt vidare till allmänheten och sedan medeltiden har vi använt örter läkemedel, afrodisiaka och i matlagning. På våren och sommaren användes örter som gav svalka och sälta; mynta, körvel, citronmeliss, mejram, dill och persilja. På hösten och vintern sökte man snarare hetta och värme; timjan, salvia, rosmarin och lagerblad.

Här kommer några av Gertruds och SPISAs piffigaste tips:
Ställ örterna ljust och i en skål med vatten. Speciellt basilika är känslig för uttorkning. Vattna underifrån och knipsa av hjärtbladen allteftersom du behöver dem.
Använd alltid en vass kniv. Skär örterna i tunna strimlor eller riv bladen. De flesta örter innehåller flyktiga oljor som går förlorade vid för många snittytor.
Salvia har en komplex uppsättning av välgörande ämnen. Brygg ditt eget förkylningste. Lägg några rivna salviablad i en stor tekopp. Tillsätt en tsk honung och en bit färsk ingefära och häll på hett vatten. Låt dra en stund. Tugga i dig bladen och drick upp teet.
Mynta gör susen i kolsyrat vatten. Tillsätter du dessutom några limeklyftor och en aning flädersaft tillsammans med isbitar får du en exklusiv och läskande dryck.
Sov gott med med hjälp av ett rogivande te på Citronmeliss. Lägg några blad citronmeliss i en tekopp. Tillsätt 1 tsk honung och häll på hett vattten. Låt dra en stund. Njut och sov gott.

Vilka dofter får dig att minnas? Och vilka örter är dina favoriter? /ylva.

Annonser
Kategorier:Mat, Reflektioner Taggar:, , ,
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: