Hem > Politik, Reflektioner > Jag älskar våren, men kanske inte i januari…

Jag älskar våren, men kanske inte i januari…

Solen silar in genom persiennerna. Fåglarna kvittrar och det japanska körsbärsträdet på baksidan är i full blom. Visst är det underbart med våren! Men kanske inte när den inträffar i början av januari…

I år är det valår. Klimatfrågan känns mer angelägen än någonsin, men det är relativt tyst både från Miljöpartiet och Alliansens miljöparti, Centern.
Det ena klimatmötet efter det andra slutar dessutom i besvikelse. Under det senaste, COP19 i Warsawa, lämnade miljörörelsen mötet:
– Anledningen till att vi lämnar är att den politiska ambitionen, jämfört med vad det är som krävs i klimatfrågan, aldrig varit lägre vad gäller utsläppsminskningar och vad gäller finansiering till de länder som drabbas värst.

Filippinernas klimatförhandlare Yeb Sano inledde COP19 med en hungerstrejk och höll ett känslosamt tal med anledning av tyfonen Haiyan som precis hade ägt rum.

Enligt Erik Källström klimatforskare vid Rossby Center, SMHIs klimatmodelleringsenhet berättade i P1s program Klotet att cyklonerna kommer att bli färre men värre enligt klimatmodellerna. Samtidigt är det svårt att hitta ett tydligt samband mellan Haiyan och orkanen Sandy och klimatförändringarna. För att kunna identifiera ett sådant samband krävs observationer under långa tidsserier, men längre bak i tiden finns det inte några klimatobservationer. Det enda stället där det finns belägg för en förändring pga av klimatet är Nordatlanten där man sett att stormarna blivit mer intensiva.

Jag har ännu inte avlagt något nyårslöfte, men det känns som att det är dags att göra allt för att bli mer klimatsmart 2014. /Ylva.

Annonser
 1. Jenny
  januari 7, 2014 kl. 9:01 e m

  Du är så klok och jag kan inte säga det tillräckligt många gånger. Kram till dig fina Ylva!

  • ylvavitorovic
   januari 7, 2014 kl. 9:04 e m

   Tack, snälla du! Och tack för att du alltid stöttar och tycker till. Uppskattar det verkligen 🙂

 1. januari 7, 2014 kl. 9:32 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: