Hem > Arbetsliv, Politik, Reflektioner, Resa > Landsflykt och identitetskris

Landsflykt och identitetskris

Ibland behöver man verkligen ombyte. Därför tänkte jag hoppa på ett plan och byta den numer permanentade polarkylan här i Göteborg mot … en ännu mer ihållande polarkyla i finska Österbotten. Frågor på det? Bra!

Vis från resan hem från Polen sitter jag och häckar på Landvetters otroligt charmiga inrikesterminal med nästan lika mycket marginal tills flyget ska gå som vi hade på oss att över huvud taget ta oss till flygplatsen och flyget i Polen. Jag tänkte även att det kunde vara käckt att ha med sig pass denna gång. Därmed har jag helt eliminerat vardagsedgen på denna resa. Jag måste erkänna att jag känner mig rastlös! Det är för tråkigt helt enkelt.

Passet kan även vara bra att ha med av andra skäl. För trots att jag är helsvensk ser jag inte svensk ut. Alls. Och med tanke på den senaste tidens händelser till följd av att man har omvandlat polisens smygrasism till en laglig handling (läs REVA) kan det vara skönt att kunna styrka sin rätt att få vistas i detta land, för den rätten har jag, trots att jag ser ut som jag gör och dessutom har gift mig till ett konstigt, utländskt efternamn.

Istället för den blonda, blåögda kvinna som migrationsminister Tobias Billström tycker ska härbärgera invandrade svenskar är det en mörkhårig, brunögd kvinna (= jag)  som tagit emot min hitvandrade man. Funkar det att bara vara etnisk svensk (som vår statsminister så poetiskt uttryckte det), eller måste man se ut som en också, Tobias?

Jag har blivit kallad svartskalle i Göteborg, fått förklara mig för ett antal fransmän varför jag ser ut som jag gör trots att jag är svensk (är du VERKLIGEN svensk?!?! för 10:e gången) och blivit förväxlad med en inföding både i Spanien, Serbien och Grekland. Så hur svensk är jag då på REVA-skalan, Tobias?

Jag jobbar med turism och råkar därför veta att positionen för varumärket Sverige är ”progressiv”. Kärnvärdena för varumärket Sverige är; öppenhet, äkthet, omtänksamhet och nytänkande. Hur bra är den Sverigebilden synkad med REVAs, Beatrice Asks och Tobias Billströms syn på vilka värden Sverige står för. SD rensar åtminstone ut det mest öppet uttalade rasisterna ur leden… Dags för lite självrannsakan hos de Nya Moderaterna, kanske?

Samtidigt måste jag erkänna att det inte är lätt att bli av med sina fördomar och stereotyper. För trots att jag ständigt blivit ifrågasatt som svensk sitter jag här på ett litet sketet propellerplan – Gud giv mig styrka – på väg mot Vaasa i Finland (har hunnit flyga till Stockholm och bytt flyg) och leker hitta finnen. Dvs gissar, eller snarare tycker till om, vem som är finne eller inte – allt fullständigt ovetenskapligt baserat på mina fördomar kring hur en finne bör se ut och agera. Du vet, sådär tystlåten, tråkig och genomskinligt blek. Hoppsan, vem är fördomsfull nu?

Fördomar har ett syfte. De hjälper oss att snabbt analysera situationer, rätt eller fel, baserat på tidigare erfarenheter och sådant vi fått berättat för oss. Vi har därför alla våra fördomar. Har alltid haft och kommer alltid att ha. Men det är  när fördomarna blir en del i utövningen av vårt rättssystem som det är farligt. Det börjar bli allt tydligare att Sverige får allt svårare att leva upp till den tjusiga Sverigebild som vi tycker oss företräda.

Då, mina vänner, mitt i denna tanke, har jag helt plötsligt landat i Finland och det första taxichauffören säger är:
– Jag visste direkt när jag såg dig att jag skulle tala svenska. Du ser så typiskt svensk ut.
Jaha, så inte ens fördomen om att alla tycker att jag ser utländsk ut håller (även om jag förvisso som svensk, rent tekniskt, är utlänning i Finland). Så bara för att ge igen så tänker jag skriva att hotellrummet känns som en scen hämtad direkt ur Akki Kaurimäkis Flickan från tändsticksfabriken.

Nä, nu är det hög tid att hoppa i säng. Imorgon väntar en ny fördomsfylld dag. 😉

P.S. Ingen ville se mitt pass…

Annonser
 1. Helene
  mars 20, 2013 kl. 11:03 e m

  Bra skrivet om angeläget ämne!

  • ylvavitorovic
   mars 20, 2013 kl. 11:27 e m

   Tack, Helene! Det var ju så otrolig tajming med den finske taxichaufförens kommentar om hur svensk jag såg ut när jag precis hade skrivit tvärt om.. 🙂

 2. Dejan
  mars 21, 2013 kl. 6:30 f m

  Du kan i alla fall ta mitt ord på att du är den snyggaste svenska tjejen jag träffat!

  P.S. Dialogen med mina taxichaufförer i Helsingfors, Paris, Brisel och Amsterdam gick ungefär så här:
  – Where are you from?
  – Sweden.
  – Aaaa – Zlatan!!!!
  Konkluderade de alla glatt, med en blick full av respekt…

  • ylvavitorovic
   mars 21, 2013 kl. 6:35 f m

   Tack, älskling! 🙂 Nu blev det plötsligt lite lättare att stiga upp!
   Ang. Zlatan kan vi lägga till Kina (vet dock ej exakt vilken stad) på listan. Martin, en kompis som har dragit dit för att plugga säger samma sak. Inte ABBA, inte Björn Borg eller Stenmark. Bara Zlatan. Dags för Sverigebilden 3.0? Kramis!

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: