Hem > Arbetsliv, Resa > Språkförbistring och dokumentlöshet

Språkförbistring och dokumentlöshet

Vi hade just vandrat runt i ett underbart spahotell på kurorten Sopot i Polen när marknadschefen bjöd in oss till deras italienskinspirerade restaurang. Lite lätt trötta efter föregående kvälls begivenheter tackade vi gladeligen ja till denna invit. Vi slog oss ner och marknadschefen passade på att fråga om vi firar den internationella kvinnodagen i Sverige. Vi erkände att det inte var något direkt firande, på sin höjd ett seminarium eller en föreläsning på något lokalt bibliotek. Då berättade han stolt att detta var något man verkligen satsade på i Polen. Och på anläggning gällde det inte bara en dag utan hela veckan som var fylld av specialframtagna paket, aktiviteter och behandlingar.

Kronan på verket var att man dessutom hade tagit fram en meny enkom för att fira den internationella kvinnodagen: Special Fit Meny
Vi fick alla sitta och bita oss kraftigt i läppen för att inte explodera av skratt. Marknadschefen var aningen förvånad över hur namnet på hans internationella kvinnodagsmeny kunde skapa så mycket glädje. Vi valde att inte översätta.

Mitt i denna glädje säger min kollega:
– Vårt plan går om 1 timma och 10 minuter.
Bara den tidsramen i sig är oroväckande, om då även lägger till att vi inte var på vårt hotell, att jag inte hade checkat ut från hotellrummet och att jag dessutom hade glömt mitt pass hemma i Sverige lyfts vardagsedgen till en helt ny nivå.

Vi far in som ett blixtnedslag i hotellet, rafsar ihop prylarna på hotellet, checkar ut på springande fot och slänger oss in i taxin. Efter en nervpirrande taxifärd anlände vi till flygplatsen. Vi letar desperat efter Wizzairs incheckningsdisk tills vi får reda på att den stängdes för 3 minuter sedan. Vi springer till biljett- och informationsdisken. Kvinnan vill verkligen hjälpa men säger att hon inget kan göra om vi inte checkat in digital, vilket vi inte har. Vi inser att vi för första gången i våra liv kommer att missa ett flyg och frågar när nästa flyg går.
– På lördag, svarar hon.

Vi tar oss till SAS och kollar om det finns lediga platser på något flyg som avgår under eftermiddagen. Det finns det och min kollega letar efter mailet från resebyrån för att boka biljetterna via dem. Då upptäcker han att resebyrån redan checkat in oss digitalt. Det är bara att springa tillbaka till kvinnan i biljett- och informationsdisken. Vi få ut våra boarding pass.
– Ni har 10 minuter på er att ta er genom säkerhetskontrollen och till gaten, säger hon. Vi springer.

Vi är i princip ensamma i säkerhetskontrollen. Vi kränger av oss ytterkläder, lyfter ut datorer och får igenom allt så fort det bara går. Då bestämmer sig säkerhetsvakterna att specialkolla min kollegas väska.
– Nej! Vi missar vårt flyg, nästan skriker jag. Det var inte något argument som det togs någon större notis om. Säkerhetsvakten hittar en deodorant som innehöll för mycket vätska. Vi ber honom unisont att slänga den och springer mot gaten samtidigt som vi hör våra namn ropas ut i högtalarna. Väl vid gaten frågar personalen om passet.
– Jag har inget, säger jag. Jag har bara mitt körkort.

Kvinnan verkar bekymrad och ringer ett samtal. Jag håller andan. Hon lägger på och meddelar att det är ok. Jag är ju ändå en svenska som ska hem till Sverige… Helt utmattade och rätt så svettiga sjunker vi ner i våra flygstolar. Vardagsedgekvoten är nådd för år framöver.

Annonser
 1. mars 9, 2013 kl. 11:54 f m

  Tack. En thriller man måste läsa till slut.

  • ylvavitorovic
   mars 10, 2013 kl. 6:19 f m

   Tack, Börje! 🙂

 2. Ann Carrin
  mars 10, 2013 kl. 10:50 f m

  Camilla Läckberg, släng dig i väggen!

  • ylvavitorovic
   mars 10, 2013 kl. 10:51 f m

   Haha! 🙂 Tack, <3:at

 3. Helene
  mars 20, 2013 kl. 11:05 e m

  Hua, påminner om när M o jag var unga och glömde jacka med pass etc på ett hotellrum i Berlin. Det var också spännande…

  • ylvavitorovic
   mars 20, 2013 kl. 11:28 e m

   ja, spännande var bara förnamnet…

 1. mars 20, 2013 kl. 10:08 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: