Hem > Familjeliv, Resa > Slit och släp

Slit och släp

”Metta låg på knä nere vid tvättbryggan i eftermiddagssolen och konstaterade att magen började bli i vägen redan nu, trots att hon bara var halvvägs i havandeskapet. Med sjätte barnet på väg var det kanske inte så märkligt. Tre i graven, två i livet och ett i magen, tänkte hon och mindes hur kort tid de fått behålla sin allra första dotter.”

Citatet är hämtat från Ann Rosmans bok Mercurium. Boken handlar om den driftiga adelskvinnan och bondmoran Metta Fock som blev satt på bekännelse på Carlstens Fästning, anklagad för att ha giftmördat sin man och två av sina barn.

Det var ett hårt liv att vara bonde i Sverige i början av 1800-talet. Man fick slita från tidig morgon till sen kväll. Blev det missväxt svalt man. Blev man sjuk stod döden med sin lie på axeln och väntade runt knuten. Att föda barn kunde vara förenligt med livsfara båda för barn och moder.

I Europa råder ekonomisk kris. Greker, spanjorer och portugiser har levt över sina tillgångar. Här uppe i norr har vi det bra än så länge. Vi behöver inte slita som Metta gjorde. Blir vi sjuka finns medicin och läkare. Men hur länge kan vi ha det såhär bra? Redan nu pratas det om att höja pensionsåldern. Vad är nästa steg? Kortare semester? Längre arbetsdagar?

Vi far iväg till höglandskapet Zlatibor. Serpentinvägarna letar sig fram mellan gulnade, gräsklädda kullar som övergår i branta berg. Den täta barrskogen som stundom spricker upp i luftiga bokbackar påminner om Sverige. Där, på en bergstopp, kommer vi äntligen fram till Dejans farbror Radenko och hans fru Zlata. Det är de som driver familjens gård vidare. Tomten där gården är belägen lutar brant och när barnen var mindre var jag livrädd för att de skulle ramla och trilla utmed berget.

20120723-225454.jpg

Precis som på Mettas tid och arbetar de från soluppgång till solnedgång, utan semester, året runt. Vill man umgås med dem är det bara att hoppa upp i gryningen och och följa med och plocka hallon eller mjölka korna.

20120723-230141.jpg

En månad med sol och temperaturer på över 40 grader kanske låter härligt för oss, men för dem har det inneburit att 70% av hallonen torkats i den heta, torra vinden, vilket i sin tur betyder att de går back ekonomiskt i år.

20120724-001845.jpg

Bröd, ost, smör (kajmak), skinka, yoghurt – allt görs från grunden på gården. Ekologiskt och närproducerat – främst för att de måste. Och gott är det!

Men vad händer om någon av dem blir allvarligt sjuk eller, Gud förbjude, dör? Det finns ingen som kan ta vid. Ingen som kan förvalta deras livsverk. Det känns trist att de sliter livet ur sig för något som imorgon kan ta slut.

För oss som kommer från samma trakter som Metta har levnadsstandarden utvecklats enormt sedan 1800-talets början. Samtidigt, i andra delar av världen, lever man fortfarande ungefär på samma sätt som Metta. Och det närmare än vad man kan tro.

20120724-205752.jpg

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: