Hem > Arbetsliv, Inredning, Mat > Ich bin ein Berliner – så det så!

Ich bin ein Berliner – så det så!

Vilka associationer får du när du tänker Tyskland? Personligen har inte Tyskland direkt funnits på min 10-i-topp lista över… ja, någonting alls faktiskt. De bilder som hittills kommit upp i mitt huvud när jag tänkt på detta urgermanska land kan sammanfattas i adverbet smaklöst. Hockeyfrilla och lederhosen. Schlager och umpa-umpa. Grötigt språk och oformlig mat… eller tvärt om. Och, som grädden på moset, Nazityskland och förintelsen. Nyanserat. Fördomsfritt.

Gissa om jag blev förvånad när jag kom till Berlin för två veckor sedan. Förutom att det första jag gjorde var att stuka foten samt att vädret var allt annat än välkomnande, så kantades min vistelse av idel positiva överraskningar.

Hotellet vi bodde på var helt enkelt fantastiskt. SoHo House ligger i stadsdelen Mitte och började sin existens som varuhus i slutet på 20-talet. Från 1956 övertogs byggnaden av kommunistpartiet och tjänade som centralkommitténs historiska institution. Mein Gott! Vilket coolt hotell! Designat och bombastiskt. Betong och svulstiga plyschmöbler i en otroligt härlig harmoni.

Vi träffade vår PR-Byrå. Haeberlein & Mauerer. Ett skönt gäng med bra koll. Det skulle inte minst återspegla sig i den asiatiskinspirerade lunchen vi intog gemensamt som var helt underbar. Det var baske mig de bästa makizushi jag någonsin ätit – friterade på utsidan. Fantastisch! Efter en timma i horisontellt läge i plyschsoffan med min stukade fot högt belägen under en påse is var det dags för middag med Haebmau-gänget och skaparna av onlinemagasinet i-Ref. Man kan inte annat än älska ett matställe som har ”Serious eating” som slogan. Där intog jag min första knödel. Ja, ja. Sehr gut.

Så efter ett knappt dygn med en värkande fot och omänskligt tidiga mornar har mina ögon öppnats för Berlin. Jag vill tillbaka. Och det så snart som möjligt. Mina fördomar har skjutits i sank. Det är nästan så att jag skulle tänka mig att lära mig tyska. Bara för det passar jag på att rekommendera min tyska favvofilm: Das Leben der Anderen från 2006.

Jag sällar mig till JFK och utropar – av helt andra orsaker än han – ICH BIN EIN BERLINER!

Annonser
 1. november 3, 2010 kl. 9:53 e m

  Den 7:e maj 2011 är det äntligen dags för den omtalade och efterlängtade Mammabloggalan. Under ett lyxigt dygn täffas vi härliga Mammabloggare – liten som stor – på fina Radisson Blu Royal Park Hotel i Solna med utsikt över vackra Brunnsviken. Där blir det mammalyx på hög nivå med bloggmingel, föreläsningar, utställningsmässa, prova på aktiviteter och toppklass underhållning. Med flera stora sponsorer kommer ni även gå hem med en härligt välfylld goodiebag!

  Kvällen avslutas med en lyxig galamiddag där en fantastisk 3-rätters galamiddag serveras och toppas med en awardutdelning där årets Mammabloggare koras inom olika kategorier.

  Vi hoppas på att få träffa just dig där – skynda dig att anmäla dig till 2011 – års stora händelse innan biljetterna tar slut!

  Varma hälsningar,

  Jenny, Johanna & Lina

  Styrelsen Mammabloggalan
  http://www.mammagala.se

  • ylvavitorovic
   november 5, 2010 kl. 6:20 f m

   Tack för inbjudan, Johanna.
   Ska genast gå in och anmäla mig.
   /Ylva.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: