Hem > Politik > I valet och kvalet

I valet och kvalet

Jaha. Då var det dags igen. Att ta sitt ansvar som medborgare. Att stå upp för demokratin. Val. Kval. Kan inte bestämma mig. Alla partier är inne och kletar i mitten. Ideologierna står inte längre i centrum. Istället är det profilfrågor och personval som gäller. Samtidigt står SD och knackar på porten till riksdagen. Läskigt.

Förra valet röstade jag faktiskt blankt. Är inte övertygad om att systemet som det ser ut i dag är det ultimata. Tycker att vi behöver har mer långsiktighet. Inte bara 4-årsplaner och röstfiske. Speciellt i frågor som miljö, skola, utveckling.

Läser Muriel Barberys bok ”Igelkottens elegans”. Där hittar jag en passus som beskriver exakt hur jag känner. Den 12-åriga politikerdottern, Paloma Josse hör sin pappas politikervän säga: ”De som kan något gör det, de som inte kan något undervisar, de som inte kan undervisa undervisar lärarna och de som inte kan undervisa  lärare sysslar med politik”. Alla i sällskapet roas av detta uttalande utom Paloma. Hon menar isälllet att det den här frasen betyder ”det är inte att de inkompetenta har en plats i solen utan att inget är svårare eller mer orättvist än människornas verklighet: människan lever in en värld där makten består i ord och inte i handling, där den yttersta kompetensen är att behärska språket . Det är fruktansvärt , för i själva verket är vi primater som är programmerade att äta, sova, föröka oss, erövra och trygga vårt territorium, och de som är mest lämpade för det, de mest fdjuriska bland oss, blir alltid lurade av de andra, de vältaliga som inte enskan försvara sin trädgård, ta hem en hare till middag eller fortplanta sig ordentligt. Människor lever i en värld som domineras av de svaga. Det är en hemsk förolämpning mot vår djuriska natur, en sorts perversion, en oerhörd paradox.”

En helt lysande analys! Ok. Kommer att rösta taktiskt. Utifrån vad som är bäst för min egen egoistiska arbetssituation. Hur gör ni?

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: